top of page

DİŞ BEYAZLATMA

-

Çeşitli nedenlerle, dişlerde meydana gelmiş renklenmeleri gidererek dişlerin rengini açma işlemine diş beyazlatma(bleaching) denir.

Dişlerde Renklenmelere Neler Sebep Olur?
Diş dokusu, yaşayan,canlı bir dokudur ve dış etkenlerden çok kolay etkilenir.Aşırı miktarda sigara,çay,kahve gibi boyar maddelerin tüketimi sonrasında,dişlerde sararma ve renklenmeler meydana gelir.Ayrıca,hamilelik döneminde annenin bazı antibiyotikleri kullanması veya gelişim döneminde çocuğun kullanması da kalıcı dişlerin yapısında renklenmeler meydana getirir.

NASIL BEYAZLATMA YAPILIR

Beyazlatma işlemi,hastaya yapılan özel kaşıklarla evde yapılabileceği gibi hekim kontrolünde ofiste de yapılabilir. Diş beyazlatma öncesinde ağız muayenesi yapılmalı,diş taşı temizliği ve polisaj işlemi yapılmalı,varsa çürük dişler tedavi edilmelidir.Aksi durumda kullanılan beyazlatıcı ajanlar çürük dişte hassasiyet yaratır.

EV TİPİ BEYAZLATMA

Hastasından ölçü alan hekim,hastaya özel,dişlerin üzerini kaplayan şeffaf plastikten plak beyazlatma ajanıyla birlikte hastasına verir.beyazlatma ajanlarının etkinliği yaklaşık 8 saat sürdüğünden hastadan yatarken kullanması ve sabah çıkarması istenir,böylesi hasta için daha pratik metottur.Hasta dişlerini fırçaladıktan sonra jeli kaşığa sürerek ağzına uygular,taşan kısımları pamukla temizledikten sonra yatar,bu işlem 5-6 gün boyunca devam eder,tahmini 3. günden sonra beyazlama başlar.

OFİS TİPİ BEYAZLATMA

Klinikte hekim tarafından uygulanır,hastanın diş taşı temizliği ve polisaj yapıldıktan sonra hekim hastanın diş etlerini koruyucu malzemeyle izole ettikten sonra beyazlatıcı jeli dişe uygular.Burada iki tip beyazlatma yapılabilir,kimyasal olarak aktive olan ve ışık kaynağıyla aktive olan.Işık kaynağıyla aktive oluyorsa ışık kaynağı dişler üzerine tutulur.üretici firmanın talimatları doğrultusunda belirli periyotlarla bu işlem tekrarlanır,ne zamanki istenilen beyazlığa ulaşana kadar.

Dikkat Edilecek Hususlar

  • Diş beyazlatma sonrasında birkaç gün hasta sigara,kahve,çay,kola,kırmızı şarap,bitki çayları gibi boyar maddelerden uzak durmalıdır.

  • Beyazlatma esnasında veya sonrasında hassasiyet oluşabilir ancak bu kalıcı değildir ve bir süre sonra geçecektir.

bottom of page